top of page
Poza scriitoruluiMarius Chereches

Farmaciștii între laudele lui Emil Boc și Inteligența Artificială (AI)

Cluj Napoca a găzduit săptămâna trecută Congresul Național de Farmacie. A fost o organizare remarcabilă prin eficiență, simplitate și, mai presus de toate, eleganță. Nu an existat nicio coadă pentru înregistrare, doar fețe zâmbitoare și multă veselie. Toate au fost exact cum ți-ai fi dorit. Organizatorii trebuie felicitați pentru această reușită.


Într-un oraș academic și inovator ca Cluj-Napoca, deschiderea celei de-a XIX-a ediții a Congresului Național de Farmacie a fost un eveniment de anvergură. Cu o temă ambițioasă, "Farmacia azi - de la tradiție la interdisciplinaritate și inteligență artificială", congresul a reușit să atragă peste 1500 de participanți, farmaciști, profesori universitari, experți în sănătate și reprezentanți ai companiilor farmaceutice de top din România.


Marius Chereches scrie blog

Am avut ocazia să întâlnesc mulți colegi dragi pe care nu i-am văzut de multă vreme.


Să începem cu partea științifică. Am participat la două secțiuni: - Practica farmaceutică - aspecte de legislație, management, marketing farmaceutic și aplicații ale tehnologiei - Farmacovigilența în educație, cercetare și sistemul de sănătate

Ambele secțiuni au cuprins lucrări/prezentări foarte interesante și utile. Mă bucur că temele legate de înțelegerea pacientului și de abordarea farmaciei din punct de vedere managerial, alături de cele legate de digitalizare ocupă din ce în ce mai mult spațiu pe agenda profesiei. Temele legate de farmacovigilență au umplut până la refuz sala în care erau programate conferințele și am fost impresionat de prezentări și de proiectele de cercetare coordonate de doamna Prof.Dr. Cristina Mogoșan la Cluj.


Primarul Emil Boc, o personalitate politică de notorietate și fost premier al României, a fost invitat susțină o scurtă cuvântare în deschiderea evenimentul și a făcut asta printr-o înregistrare video. Ar trebui să ne amintim că Boc a făcut parte din conducerea coaliției care a adoptat prima versiune a Legii 95/2008 - act normativ fundamental pentru funcționarea domeniului farmaceutic în România și a fost premier în perioade

politician discutand despre farmacie si farmacisti

în care au fost implementate reglementări importante legate de legea farmaciei, politica de prețuri pentru medicamente sau standardele RBPF.

Primarul Emil Boc a oferit un discurs plin de laude la adresa farmaciștilor, descriindu-i ca "adevărați gardieni ai sănătății noastre". Aceasta este o recunoaștere publică importantă, venind din partea unui oficial de stat cu o carieră politică notabilă și cu foarte mul potențial în continuare. Această imagine pozitivă a farmacistului din discursului domnului Boc contrastează puternic cu criticile adesea exprimate de farmaciști la adresa propriei profesii. Mesajul primarului vine într-un moment în care profesia de farmacist se confruntă cu numeroase provocări, inclusiv o percepție publică mixtă și o lipsă generală de entuziasm din partea tinerilor de a urma această carieră. În acest context, cuvintele lui Emil Boc pot fi văzute ca un impuls pozitiv, dar și ca un contrast față de sentimentul negativ din rândul unor farmaciști.

Mi-aș dori ca multi farmaciști să vadă/audă acest discurs al primarului Boc pentru că de multe ori, noi farmaciștii, nu vorbim atât de frumos despre profesia de farmacist și am putea fi inspirați.


Farmacia si inteligenta artificiala

În ceea ce privește partea cu legătura dintre farmacia de astăzi și inteligența artificială trebuie să mărturisesc că fie mi-au scăpat mie nuanțe foarte fine, fie această legătură încă nu suficient de clar stabilită. Invitatul special, Dr. Andreas Bender a susținut una dintre conferințele plenare pe tema utilizării AI în dezvoltarea medicamentelor și au fost elemente extrem de interesante foarte bine subliniate, explicate și exemplificate. În schimb, în domeniul particular al practicii din farmacie, principalele automatizări sunt rezultatul folosirii unor algoritmi matematici și se limitează la procesele logistice.


Avem așteptări de la soluțiile de tip ChatGPT sau Google Bard în privința suportului pentru consilierea pacientului, dar există foarte multă neîncredere în lume și cred că rămâne pentru congresul viitor, la Târgu Mureș să aflăm mai multe.

617 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page