top of page
  • Poza scriitoruluiMarius Chereches

Inteligența artificială și viitorul farmaciei: o perspectivă echilibrată

Actualizată în: 23 mai 2023


Într-o lume în continuă evoluție tehnologică, inteligența artificială (IA) a devenit o preocupare pentru multe profesii, inclusiv farmacia. M-am gândit să discutăm despre implicațiile IA, precum ChatGPT, asupra profesiei de farmacist și să abordăm temerile legate de viitorul acestui domeniu și aș fi recunoscător dacă puteți comenta asupra conținutului acestui post.


În primul rând, vom vorbi despre aportul IA asupra activității din farmacie. Este important să înțelegem că IA poate aduce beneficii semnificative în farmacie. Sistemele de inteligență artificială pot ajuta la optimizarea proceselor (mai ales cele logistice și de optimizare a capitalului de lucru), reducerea erorilor de prescriere și eliberare și la o mai bună gestionare a interacțiunilor medicamentoase. Aceasta ar putea conduce la îmbunătățirea calității serviciilor farmaceutice și la eficientizarea activităților zilnice.


Apoi, avem impactul asupra rolului farmacistului în sistemul de sănătate și chiar despre statutul său în societate. Deși IA poate aduce îmbunătățiri în domeniul farmaceutic, există temeri că farmaciștii ar putea fi înlocuiți de tehnologie. Până la urmă, pare foarte simplu să formulezi corect o întrebare în ChatGPT și să primești un răspuns foarte detaliat despre medicamentele prescrise de medicul tău, interacțiunile dintre medicamentele de pe rețetă și chiar o sumarizare a principalelor reacții adverse. Este esențial să abordăm această problemă cu o perspectivă echilibrată. Farmaciștii dispun de cunoștințe aprofundate și de abilități interpersonale esențiale pentru a oferi consiliere și îngrijire pacienților. Inteligența artificială nu poate înlocui în totalitate aceste competențe, dar putem să luăm în calcul o redimensionare a rolului farmacistului. Categoric, funcția de "memorator" de medicamente va fi predată sistemelor de IA.


Care ar fi oportunitățile pentru farmaciști? În loc să înlocuiască farmaciștii, IA ar putea fi folosită pentru a-i ajuta în activitatea lor zilnică. Există oportunități pentru farmaciști de a se implica în dezvoltarea și implementarea sistemelor IA, automatizarea comenzilor și a proceselor logistice, susținerea cu informații imediate a interacțiunii cu pacientul în farmacie, comunicare instantă și inteligentă cu medicul, studii de farmacoeconomie predefinite, etc. Toate acestea și multe altele ar putea conduce și la crearea de noi roluri și specializări în domeniu, precum analiști de date sau consultanți în tehnologie.

Am lăsat la final temerile legate de salarizare. În țara noastră, oricum, începem această discuție de la un nivel extrem de scăzut și nesustenabil pentru profesie pe termen mediu și lung. IA nu cred că aduce foarte multe noutăți în sistem - rămâne să rezolvăm problemele curente. Farmaciile vor funcționa în continuare cu farmaciști și poate nu va fi nevoie de toți, dar productivitatea muncii farmaciștilor ar putea crește semnificativ. Personal, cred că problema salariilor farmaciștilor în România va trebui rezolvată independent de includerea soluțiilor de IA în practica farmaciilor.


Inteligența artificială, precum ChatGPT sau alte platforme similare, are potențialul de a aduce beneficii semnificative în farmacie, dar este important să abordăm temerile legate de impactul asupra profesiei de farmacist. Farmaciștii au un rol crucial în sistemul de sănătate și, în loc să îi înlocuiască, IA ar trebui utilizată ca un instrument care să îi sprijine în activitatea lor. În timp ce ne adaptăm la această nouă eră digitală, farmaciștii trebuie să fie recompensați corespunzător pentru expertiza și cunoștințele lor unice și acest subiect ar trebui tratat în perioada imediat următoare.

58 afișări0 comentarii
Post: Blog2 Post
bottom of page