top of page
  • Poza scriitoruluiMarius Chereches

Pharma: Good or Bad?
Industria farmaceutică este una dintre cele mai importante și influente industrii din lume, care produce medicamente și alte produse farmaceutice pentru a trata și preveni boli și afecțiuni. În timp ce această industrie a adus multe beneficii pentru oameni, există și argumente împotriva sa. În această postare, voi examina argumentele pro și contra ale industriei farmaceutice și voi încerca să ajung la o concluzie privind utilitatea acesteia.


Unul dintre cele mai importante argumente pro-industria farmaceutică este că aceasta a salvat milioane de vieți. În ultimele decenii, au fost dezvoltate și introduse pe piață medicamente care au dus la reducerea semnificativă a mortalității prin boli precum cancerul, SIDA și hepatita C. De asemenea, industria farmaceutică a fost una dintre cele mai active în dezvoltarea de vaccinuri eficiente împotriva bolilor infecțioase. Pentru cei născuți după 1989, aș vrea să vă dau exemplul legat de președintele SUA din perioada celui de-al doilea război mondial - Franklin Delano Roosevelt. A supraviețuit poliomielitei și a condus SUA prin criza economică din anii '30, dar nu a putut fi tratat pentru hipertensiune arterială deoarece nu existau medicamentele de astăzi. A murit în 1945 din cauza unui AVC. Cu medicamentele din zilele noastre, ar fi putut trăi foarte bine mulți ani.

Pe de altă parte, există și argumente împotriva industriei farmaceutice. Unul dintre acestea este că prețurile la medicamente sunt foarte mari, ceea ce îi face pe mulți oameni să nu poată accesa tratamentele de care au nevoie. De asemenea, există îngrijorări cu privire la modul în care industria farmaceutică își protejează brevetele și își încurajează vânzările prin intermediul practicilor de marketing și publicitate.


Un alt argument împotriva industriei farmaceutice este că aceasta se concentrează mai mult pe dezvoltarea de tratamente pentru boli care afectează mai multe persoane și care aduc profituri mari, decât pe dezvoltarea de tratamente pentru boli mai rare sau pentru afecțiuni care afectează mai puține persoane. Aceasta poate duce la o lipsă de cercetare și dezvoltare în aceste domenii, lăsând mulți oameni fără opțiuni de tratament. SUA și EU încearcă să găsească cea mai bună combinație de stimulente pentru industrie pentru sprijinirea eforturilor de inovație în zona bolilor rare (e.g. protecția patentelor, protecție suplimentară a datelor, exclusivitate, etc).


În concluzie, industria farmaceutică are atât avantaje, cât și dezavantaje. Deși a adus multe beneficii pentru oameni, există îngrijorări cu privire la costul ridicat al medicamentelor și la modul în care aceasta își promovează produsele. Cu toate acestea, este important să continuăm să sprijinim cercetarea și dezvoltarea de noi tratamente și medicamente, astfel încât să putem continua să avansăm în domeniul medical și să îmbunătățim viața oamenilor.

52 afișări0 comentarii

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page