top of page
  • Poza scriitoruluiMarius Chereches

Vinzi sau nu vinzi o licență de farmacie?

Actualizată în: 3 nov. 2021

O știre foarte recentă ne spune că afacerea de retail și distribuție din Marea Britanie a grupului McKesson (AAH, Lloydspharmacy) a fost vândută unui fond de investiții (Aurelius) pentru suma de 477 milioane lire sterline.

De ce este importantă această știre? Mulți farmaciști discută despre perspectivele farmaciilor independente de la adăpostul prețului licenței de farmacie și tocmai află că este posibil să fie mai ieftin să cumperi o farmacie în Anglia decât la Botoșani. Really? Păi, cam da! Știu din experiență personală că au fost oferite prețuri mai mari de £360k pentru o licență de farmacie în multe orașe din România (inclusiv Botoșani) și proprietarii farmaciilor au refuzat orice discuție. Au făcut bine? Nu știu să vă răspund la această întrebare.

Cât valorează în mod real o farmacie și cum s-a ajuns ca 1325 farmacii Lloydspharmacy în Marea Britanie să fie vândute pentru un preț mediu mai mic decât o farmacie din Botoșani, spre exemplu?

McKesson a anunțat cu scurt timp în urmă că dorește să iasă din afacerea din Europa și că vrea să vândă afacerile din această zonă. Este vorba despre fosta afacere Celesio cumpărată cu câțiva ani în urmă. Această decizie a dus la situația paradoxală prin care cel mai mare rival, Phoenix să poată cumpăra activitățile de distribuție din Germania ale fostului grup Celesio (GEHE Gmbh). Este o situație foarte ciudată …ca și cum, peste ani, farmaciile Dona ar cumpăra grupul Catena. Pe scurt, McKesson vrea să iasă repede din Europa și nu prea contează prețul; a fost o experiență neplăcută și vor să treacă peste această experiență cât mai repede.

Să ne uităm pe cifre! Estimările pentru McKesson în UK ar fi în zona: vânzări de 5 miliarde și profit operațional (EBITDA) de 80 milioane (more or less) - cifrele exprimate în lire sterline. Așa că prețul de £477 milioane pentru afacerea din Marea Britanie înseamnă următorii multiplii -

  • x 6 EBITDA

  • x 0.1x vânzări

Am spus mai devreme, acești multipli ar putea fi fire-sale, o vânzare grăbită. Totuși, McKesson a avut consultanți foarte buni și ne putem aștepta să fi avut oferte foarte bune pentru ca să maximizeze prețul de vânzare.

Ce înseamnă cifrele de mai sus? Să zicem că avem o farmacie cu cifră de afaceri de 120k lei pe luna și un profit de aproximativ 4k lei pe lună (3% în linie cu ce spune media națională). Dacă folosim același algoritm de calcul, evaluarea pentru o asemena farmacie ar fi:

  • cifra de afaceri: 120k x 12= 1440k lei x 0.1= valorizare de 144k lei (30k Euro)

  • profit: 1440k x 3% = 43.2k x 7 = valorizare de 302k lei (60k Euro)

Cu alte cuvinte, dacă ai o farmacie care face o cifră de afaceri de 120k lei lunar și un profit lunar de aproximativ 4k lei, ai putea obține un preț în intervalul 30-60k Euro pentru respectiva farmacie pe baza meritelor de business. Ce înseamnă “merite de business”? Înseamnă capacitatea afacerii de a face profit.

Și revin la discuția inițială- care este prețul corect al unei farmacii?


Eu aș gândi în termenii McKesson - în cel ai rău caz, ce preț aș lua? Sunt proprietar de farmacie.

Ce fac dacă vine un domn și îmi oferă 450k Euro pentru licență? Recomandarea mea? Ne uităm la multiplu de EBITDA.

Ne uităm la ce multiplu a vândut McKesson (x7) și spunem așa: 450k Euro/7 = 65k Euro pe an. Dacă farmacia noastră face profit operațional de 65k Euro pe an sau mai mult, putem să stăm liniștiți și să răspundem elegant că nu vrem să vindem.

De ce să răspundem elegant? Pentru că domnii care întreabă astăzi vor fi cei care vor întreba și mâine. Și este bine să avem domni care să ne pună această întrebare.


Ce fac dacă farmacia nu face profit? Cred că vânzarea este o opțiune foarte serioasă. Daca face profit mai puțin de 65k Euro/an? Ar fi o idee să vinzi.

Complicat? Cam da! Cel mai bine să iei un consultant828 afișări0 comentarii

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page